Een bedrijf overnemen

Ik wil een bedrijf overnemen, maar hoe gaat dit in zijn werk?

Een bedrijfsoverdracht binnen de familie, een management buy-out of een strategische overname, zonder uitzondering zijn het voor de betrokken partijen vaak bijzondere en veelal eenmalige processen. Niet alleen omdat er veel bij komt kijken en het veel tijd in beslag neemt, maar ook omdat door de betrokkenheid van zowel koper en verkoper het vaak tegelijkertijd een rationeel en emotioneel proces is. In deze trajecten kunnen overnameadviseurs de partijen helpen om een proces voor te bereiden, te stroomlijnen, inhoudelijk de juiste stappen te nemen en te adviseren bij het nemen van beslissingen.

Bij een familiebedrijf speelde dat alle aandeelhouders wel wisten dat zoon (inmiddels directeur) verreweg de beste koper was om alle aandelen van de overige familieleden over te nemen. Maar doordat partijen elkaar niet 100% vertrouwden en karakters regelmatig botsten was het voor het welslagen van essentieel belang om als adviseur een bufferfunctie te vormen. Als adviseur stonden wij zoon bij en was het onze rol om inhoudelijke verschillen die veelal ontstonden door een gebrek aan wederzijds vertrouwen te overbruggen. Omdat ook de adviseur van de verkoper zijn rol goed beheerste kwam het uiteindelijk tot een voor alle partijen goede transactie.

Een technisch bedrijf heeft de wens om een bedrijf te kopen die een aanvulling is op zijn activiteiten. Wij hebben anoniem partijen benaderd om te polsen of er belangstelling is voor een samenwerking of verkoop. De DGA van het meest gerede bedrijf om over te nemen bleek, zoals ingeschat, interesse te hebben. Daarna kon een proces snel worden opgestart. Na een discussie over de waarde en prijs kon een transactie vrij vlot worden afgerond. In dit traject zat relatief veel tijd in de voorbereiding. We hebben veel gesprekken gevoerd met de koper over de drijfveren voor een aankoop en het opstellen van een lijst met kandidaten.

De Valck Dealmakers heeft veel ervaring met het begeleiden in overnames en is specialist in dit vakgebied. Mocht u dus in een soortgelijke situatie verkeren, neem dan contact op met De Valck Dealmakers.

Doelgericht

We houden focus op het doel en zorgen voor rust in tijden van ruis

Volhardend

We zijn volledig tot de beschikking van uw onderneming en uw vraagstuk

Resultaatgericht

We adviseren en denken mee, maar altijd met uw visie als leidraad

Bekwaam

We onderscheiden ons met gedegen kennis en een persoonlijke aanpak

Wendbaar

We zijn flexibel zonder het gestelde doel uit het oog te verliezen