12 ½ jaar De Valck dealmakers

Zoals vaak wordt in de vakantie nagedacht over de toekomst. De zomer van 2016 was er één om eens terug te kijken. Als (mede) oprichter en oudgediende dacht ik terug aan de zomer van 2003; toen dacht ik na over de toekomst .

Een tweetal bijzondere gebeurtenissen waren voor mij aanleiding een corporate finance afdeling te starten:

  1. De opdracht voor de begeleiding van een aankoop; en
  2. De Enron affaire die het eerste signaal was dat het leven van een accountant drastisch zou gaan veranderen.

Keuzemoment dus!!

Met hulp van mijn Bentacera collega’s hebben wij de kans gegrepen de corporate finance afdeling op te zetten. Direct besloten we dan ook om het verschil te maken en het professioneel aan te pakken. Een Onderscheidende naam en het aangaan van een gerichte opleiding tot “business valuator en gerechtelijk deskundige”. De keuze voor de naam pakte goed uit, de studie overigens ook (Rotterdam is echt leuk op vrijdagavond kan ik vertellen). Er was “a new kid in town”, de behaalde RV titel hielp erbij. Gevalletje juiste keuze op het juiste moment.

Er op terugkijkend, kan ik niet anders zeggen dan dat ik vanaf de start het gevoel had met “elk van onze klanten op reis te gaan”. Het klinkt misschien wat vreemd maar een van mijn relaties vertelde het mij laatst letterlijk zo.

Als je op reis gaat beleef je alles intensief, je zintuigen staan op scherp. Dat betekent ook dat je degene waar je mee op reis bent, in korte tijd goed leert kennen. Zakelijk maar ook persoonlijk. Je bent uitgenodigd voor die reis omdat het een bijzondere reis is, waarschijnlijk een eenmalige reis, een reis door het onbekende met ook een onbekende route. Een reisleider is nodig!

En er is werkelijk geen één reis hetzelfde geweest, er was altijd wel een verrassing op de route. Al die reizen hebben uiteindelijk het volgende gemeen gehad:

  • Een onvergetelijke ervaring;
  • Tijd voor afscheid van de klant.

De tijd voor afscheid vond en vind ik nog altijd bijzonder. In een korte tijd leer je elkaar heel goed leren kennen en dan komt het besef dat er zeer waarschijnlijk niet weer zo’n bijzondere reis komt, het contact vervaagt. Maar als je elkaar weer eens tegenkomt zijn de herinneringen en het gevoel er zo weer.

Overigens kan ik nu zeggen dat ik met één van mijn relaties van het eerste uur na 12 ½ jaar een tweede reis heb gemaakt en afgerond. Tijd om te stoppen? Nee, zeker niet! Maar wel het besef dat een volgende 12,5 jaar er in zit, zeker nu wij inmiddels vijf man sterk zijn en de hoop dat ik daarin nog een actieve bijdrage mag leveren in welke vorm dan ook. Natuurlijk zijn professionaliteit, kennis en onderhandelingsvaardigheid van belang. Maar die zijn voor ons vanzelfsprekend. Betrokkenheid, drive, het een gezamenlijke reis maken, dat maakt het verschil.

Dat brengt mij bij het woord bijzonder: Wij claimen namelijk betrokken adviseurs te zijn voor ondernemingen en ondernemers bij bijzondere beslissingen. Wij zijn er van overtuigd dat het interval van bijzondere beslissingen toeneemt en zal blijven toenemen.

De weg van de geleidelijkheid lijkt te vervagen, disruptieve innovaties vereisen snelle besluiten: 3D-printing, drones, robots en big data lijken nog mooie termen maar gaan ons leven snel veranderen. Nieuwe bedrijven en vernieuwers met baanbrekende business modellen kunnen er volop van profiteren. Het is het begin van de Vierde Industriële Revolutie. Dat betekent natuurlijk iets voor ondernemers en ondernemingen en dus ook voor ons.

Ik kijk uit naar de volgende reizen!

Yme Bouma

Doelgericht

We houden focus op het doel en zorgen voor rust in tijden van ruis

Volhardend

We zijn volledig tot de beschikking van uw onderneming en uw vraagstuk

Resultaatgericht

We adviseren en denken mee, maar altijd met uw visie als leidraad

Bekwaam

We onderscheiden ons met gedegen kennis en een persoonlijke aanpak

Wendbaar

We zijn flexibel zonder het gestelde doel uit het oog te verliezen